Internal Revenue Service - o : Department of the Tre'a!su'l.‘y; '_i
- District Director S o _

May 16, 1977
Person to Contact:
S. Geller

Contact Telephone Number: _ ', -
€301) 962-4787

D:ate: .- "DV 15 978 | '. .- ) - : Ou;'L.etterDatad:

Curry Memorial School of Education
- University of Virginia
"~ Charlotesville, VA 22903

. This modifies our letter of the above date in which we stated that
you would be treated as an organization which is not a private foundation - .
until the expiration of your advance ruling period.

Based on the information you submitted, we have determined that you
- are not a private foundation within the meaning of section 509(a) of the.
Internal Revenue Code, because you are an organization of the type described
in section _* . Your exempt status under section 501{c)(3) of the
code is still in effect. : '

Grantors and contributors may rely on this determination until the.
Internal Revenue Service publishes notice to the contrary. However, a :
grantor or a contributor may not rely on this determination if he or she was

“in part responsible for, or was aware of, the act or failure to act that

" resulted in your loss of section _¥* : status, or acquired
knowledge that the Internal Revenue Servzce had given notice that you would
be removed from classification as a section _* organlzatlon_

Because this letter could help resoclve any gquestions about your pfivate
foundation status, please Keep it in your permanent records.

If you have any questions, please contact the person whose name and .
telephone number are shown above.

*Sections 509(a)(l) and 170(b)(1)(A)(vi)
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Date

in reply refer to:

May 16,1977 . EO:720L:M,S.Ash
Telephone: (301) 962-4769

©  The University of Virginia School of
: : Lducation Foundation, Inec.
Curry Memorial School of Education,
University of Virginia :
Charlottesville, Vlrglnla 22903

Accounting Peried Ending: - June 30
Form 990 Required: {3 Yes [J] No
Advance Ruling Peried Ends: June 30, 1978

Based on the 1nformatlon supplled and assumlng your operations -
will be as stated in your application for recognition of exemption, we:
'{:x@‘ o have determined you are exempt from Federal income tax under sectlon
S S01(c)(3) of the Internal Revenue Code.

Because you are a newly created organization, we are not now maklng
a final determination of your foundation status under section 509(a) of
the Code. However, we have determined that you can reasonably be -

expected to be a publicly supported organlzatlon of the.type descrlbed
in section 170{b)(1)(A)(vi).

Accordlngly, you will be treated as a publicly supported -
.. organization, and not as a private foundation,. .during an advance ruling

period. This advance ruling period begins on the date of your inception
and ends on the date shown above.

Within 90 days after the end of your advance ruling period, you
must submit to us information needed to determine whether you have met
the requirements of the applicable support test during the advance
ruling period. If you establish that you have been a publicly supported
organization, you will be classified as a section 509(a) (1) or S09(a)(2)

o . organization so long as you continue to meet the requirements of the
applicable support test. If, however, you do not meet the public support’
requirements during the advance ruling period, you will be classified
as a private foundation for future periods. Also, in the event you are
classified as a private foundation, you will be treated as a private

foundation from the date of your inception for purposes of sections
- 507{d) and 4940.
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Grantors and doners may rely on the determination that you are
not a private foundation until 90 days after the end of your advance
ruling period. In addition, if you submit the required information
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within the 90 days, grantors and donors may continue to rely on the
advance determination until the Service makes a final determination or
your foundation status. However, if notice that you will no longer be
treated as a section 170(n) (1).(A)(vi)organization is published in the
Internal Revenue Bulletin, grantors and donors may net rely on this
determination after the date of such publication. Also, a grantor or
donor may not rely on this determination if he was in part responsible
for, or was aware of, the act or failure to act that resulted in your
loss of section 110(h)(j)LA)Lyi)status, or acquired knowledge that the

‘Internal Revenue Service had given notice that you would be removed

from" classification as a section 170 (1)(4) (vi)organization.

Donors may deduct contributions to you as proﬁided in section 170
of the Code. Bequests, legacies, devises, transfers, or gifts to you or
for your use are deductible for Federal estate and gift tax purposes

if they meet the abplicable_provisions of sections 2055, 2106, and 2522
of the Code. . o ' .

You are not liable for social security- (FICA) taxes unless you
file a waiver of exemption certificate as provided in the Federal _
Insurance Contributions Act. You are not liable for the taxes imposed
under the Federal Unemployment Tax Act (FUTA) . :

Organizations that are not private foundations are not subject to
the excise taxes under Chapter 42 of the Code. However, you are not
automatically exempt from other Federal excise taxes. If you have any
questions concerning these taxes, please let us know. ' '

If your sources of support, or your purposes, character, or method

end of your annual accounting period. The law imposes a penaltiy of %10
a day, up {0 a maximum of _$5+6007for failure to"file the return on
time. 9*/45 &g '

You are not required to.file Federal income tax returns unless you
are subject to the tax on unrelated business income under section 511
of the Code. If you are subject to this tax, you must file an income
tax return on Form 990-T. In this letter we are not determining whether
any of your present or proposed activities are unrelated trade or '
business as defined in section 513 of the Code.

You need an employer identification number even if you have no
employees. If an employer--identification number was not entered on
your application, a number will be assigned to you and you will be
advised of it. Please use that number on all returns You file and in.
all correspondence with the Internal Revenue Service.

' Sincerelyyourg ).
Didtrict Director
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