Internal Revenue Service
Department of the Treasury
P. O, Box 2508

Date: ’ Cincinnati, OH 45201

Person to Contact:
Janet M. Duncan 17-57079
PO BOX 41062 Correspondence SpecialistiScreencr
LUBBOCK TX 79409-1092 Toll Free Telephone Number:
877-829 5500
Federal Identification Number:

Dear Sir or Madam
This is in response lo your request of September 10, 2007, regarding your organization's federal lax stalus

Our records indicate that your organization

(such as slates
and their political subdivisions). Therefore, it has been the position of the Servica Ihat income of governmental
units 15 not generally subject 1o lederal income taxation 1, however, an entity is not ifself a govemmental unit
{for an “integras part” thoreof), its iIncoma will be subject Lo tax unless an exclusion or exemption applies.

. which excludes frcm gross income:
"...income derived from ... tho oxorcaise of any essential govemmantal funclion and
accruing to a State or any political subdivision thereof

Your organization's income may not be subjoct to tax. either because the arganization is a governmental umt
(or an "inlegral part" thereof), or because the Income Is excluded under section 115, In addition, your
organization may also be cligible to receive charitable contributions, which are deductible for federal income,
oslale, and gift tax purposes Also, your orgarization Is probably exempt from many federal excise taxes.

Your organization may obtain a letter ruling on ils status under section 115 by following the proceduros
specilied in Rev, Proc. 2002-1 or lis successor.

Your organization may also qualily for exemption from federal income tax as an organization descriced in
section If the organization is an entily separate from the slate, county, or municipal
governmeni, and il it does not have powers or purposes inconsistent with exemption (such as the power to lax
or to exerciso enforcement of regulatory pawers), your organization would qualify under section 501(c}3). To
apply for examption, complete Form 1023 and pay lhe required user [es.



(56002622

Sometimes governmental units are asked to provide proof of their status as part of a grant application. If your
prganization is applying for a grant from a private foundation, the foundation may be requesting certain
information from your organization because of the restriclions imposed by the Code on such loundations. One
sdth resinction impases 2 tax on private foundations thal make any "taxable expendilures ” Under section
4945(d) and (h) of the Code, "taxable expenditures” includa (1) any grant to an organization (unless excepted),
unless the foundation exercises "axpenditure responsibility” with respect lo the grant, and {2) any expenditure
for non-charitable purposas. Under section 4942 of the Code, private foundations must also distribute certain
armounts for charitable purposes each year-"gualifying dislabutions”--or incur a tax on the undistributed
amount. "Qualifying distributions™ Include ceriain amounts paid to accomplish charitable purposes.

Private foundalion grams (o governmental units for public or charitable purposes are not laxable expenditures
under these provisions, regardless of whether the foundation exercises "expenditure responsibility.” Under
section 53.4845-5(a)(4)(ii) of ths Foundation and Similar Excise Tax Regulations, expenditure responsibiily s
nol requited for grants for charitable purpoeses te governmental units (as defined in sechon 1 70(c)(1) of the

Similarly, grants to governmental units for public purposes are "qualifying distribulions”, under section
53.4942(a)-3(a) of the regulalions; and, if they are for charitable purposes, will not ba taxable expenditures,
under section 53.4945-6(a) of the regulations, Most grants lo governmental unils will qualify as being for
charitable {(as well as public) purposes,

Because of these reslriclions, some privale foundations require grant applicants (o submit a letier from the
Service detarmining them to bie exempt under section 501(c)3) and ¢ assified as a non-private foundalion
Such a letter, or an underlying requirement that a grantee be a public charity, is not legally required to be
relicved from the restrictions described above, when the prospactive grantes is a governmental unit and the

grant Is for qualifying (public or charitable) purposes.
We believe this general information will be of assistance to your organization. This letier, however, is not a
ruling and may not be relied on as such. If you have any questions, please call us at the telephone number
shown in the headlng of this letter,

Sincerely,

e T uttuee)

Michele M. Sullivan, Oper. Mgr.
Accounts Management Operations 1



J TEXAS TECH UNIVERSITY'

Noel A, Sloan
Vice President for Administration & Finance
Chlef Financial Officer

April 22, 2016

Texas Tech University is created by the Leglslature of the State of Texas. Texas Tech
University is exempt from federal income taxation in accordance with the constitutional
law doctrine of intergovernmental tax immunity. Separate tax exempt states under
Internal Revenue Code section 501(c)(3) is not required.

Contributions to Texas Tech University are tax deductible by donors under Internal
Revenue Code sections 170(b)(1)(A)(ii) (e.g., an educational organization) and
170(b)(1)(A)(v) (e.g., a governmental unit.)

Noel Sloan, JD, CPA

Vice President for Administration and Finance and CFQ
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