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{_JISTRICT DIRECTOR

* . INTERNAL REVENUE SERVICE DEFARTMENT OF Tif TREASURY
f D BOX A-3290 OPN 22-2
CHICAGD» IL &0690

Date: MAY ¢ 1983 Empinyer Identification Nunber:
24-T839578
Contact Ferson:
e ARTHUR MASON
EACH AMERICA Contact Telephone Number:
4941 N CHRISTIANR 212} 886-1279
CHICAGOy IL 60625

Accounting Period Ending:
December 31

Foundation Status Classification:
G507 (2)

advance Ruling Perind Begins:
July 16, 1992

advante Ruling Perind Endss
Dacember 31y 1?76

Addendum Applies:
Mo

. Dear applicant:
Y

; ) .

e’ Based on information you supplieds aund assuming your uperations #ill be as
stated in your application for recognition of exemp®ions we have deterwined you
are exempt from federa!l income fax under sectiom 301(a) of the Interna! Revenue
Cods as an nrganization described in saction B0L<c) (3.

Bacause you are a newiy created organizationy we ave nof now making a
final determination of your foendation status under sectinn 509{a} of the Cade,
Honevery we have determinsd that you cam reasduably expect fw be a publicly
supported organization described in section 5G¥(a) (2).

Accordinglys during an advance ruling pariod you will be treated as &
publticly supported organizationy and not as 2 private foundation. This advance
ruling period begins and ends on the dates shdun above.

Within 90 days aftar the end of your advance ruling periods you must
send 45 the information needed to determine whuther you have met the reqgaire-
ments of the applicable support test during the advance ruling periad. If you
establish that you have been a publicly supported organizations we will classi~
fy you as a sectinn S09(a) (1) or 509{a) (2} organization as fong as yev continue
to meet ths requirements of the applicable support test. If you do nol mesat
the public suppert requirements during the advance raling pariods we will
classify you as & private foundation for fulure perinds. R&lsoy if we classify
you as a private foundations we will treat you as a private fayndation from
your beginring date for purposas of section 507(d) and 4940,

N Brantars and contributors may rely on our determination that you are not a
private foundation until P0 days after the end of your advance ruling period.
If you send us the required information within the 90 dayss granbors aund
contributors may continue to rely on the advasce determination until we make
a final determipation of your foundation status.

P )
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If we publish & notice in the Internal Revenue Bulletin stating that we
wiil no longer treat yocu as a publicly supported crganizaticny grantors and
contributars may not rely on this determination after the date ue publish the
notice. In additiony if you lase your status as a publicly supported corgani-
Zatians and a grantor or contributor was responsible fors oF nas awars ofs the
act or failure to acts that resulted in your lass of such statuss thal person
may not rely ¢n this determination from the date of the act or failure ta act.
fAlsos if a grantor or contributor learned that ne bad given notice that you
wonld be removed from classification as a puklicly supported organizaticons then
that person may not ré&ly on this determination as of the date he or sha
acguired such knoviledge.

If you change your scurces of supports your purposess characters or method
of operations plesse et us knowt so we can consider the effect of the change on
your exempt status and foundation status. If vou smend your organizaitional
dacument or hylawss please send us a copy of The smendéd Jdocument or bylass,
Alsas let ug know all changes in your namg or address,

R As of January 1» 1984+ you are liable for social securities taxes under
the Federa! Insurance Contributicns Act on amotnts of 100 ar more you pay %o
each of your employees during a calendar year. You are not iiable for the tax
inposed under the Federal Unsamplayment Tax Act (FUTA).

Organizations that are nobt private foundations are not subject to the pri-
vate feoundatlon excise taxes under Chapter 42 of the Interna! Revenue Code.
HoMevers you are nat sutomatically exemplt frém other federal excise taxes. I
yau have sny guestions about excises employments or ather Tederal taxess please
let us knou,

fieners may deduct contributions to you as provided in secticn 170 of the
Internal Revenue Code. Heguestss legaciess devisess transferss or gifts to you
or far your use are deductible for Federal wstate and gift tax purposgs if they
meet the applicadle provisions of sections 205Hs 2106 and 2522 of the Code.

flonors may deduct contributions to you cnly toe the extent that their
cantributions are giftss with no consideration received. Ticket purchases and
similar payments in conjunction with fundraising events may not necessarily
qualify as deductible contributicenss depending on the circumstances. Revenus
Ruling &7-246s published in Cumulative Bulletin 1947-2s on page 104s gives
guidel ines regarding when taxpayers may deduct payments far admission tos or
other partlcipation Ins fundraising activities for charity.

You are not required te file Farm 290, Return of Organization Exempt From
. acome Taxy if your gross receipts each year are normally $25:000 or jess. If
“you receive 3 Form 990 package in the mails simply attach the label provided.
check the box in the heading To indicate that yvour annuazl gross receipls are
nermally $254000 or lesss and sigs the return.

If you are required to file a return you must file it by the 15th day of
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tha fifth month after the =nd of your annual accounting perind. We charge a
penalty of $10 a day shern a return is filed lates unless there is reasonable
cause for the delay. Howevers the maximum penalty we chargs cannot exceed
$5+000 or 5 percent of your gross receipts for the years whichever is less. We
tay also charge this penalty if a return is not complete., 9oy glease be sure
your return is complete before you file it.

You are not required 6o file federal income tax returns unless yonu are
sub.ject to the tax on unrefated business income under sectiosn it of the Code.
If you are sub ject to this tarxsy you must file 2n income tax rekurn on Fornm
996-Ty Exenpt QOrganizatinn Business Income Yax Return. In this {etter we are
not determining sehather any of your preseat or proposed activities are unre-
lated trade or business as defined in settion 5123 ofF the Code.

You need an employer identification nunber even if you have nro ewmployees.
If an awmployer identification numbar was not antered on your applications we

Will assign a number to yod and advise you =of it., Please use that number on
ail returns you file and in all correspondence with the Internal Revenue

Rarvice.

i
- If we said in tha heading of this letter that an addendum appliess the
addendum enclosed is an integral part of this {etter.

Because this letter could help us resolve any questions ahout your exempt
status and foundation statusy you should keep it in your permanant records.

If you have any questionssy please contact the person whisa name and
telephona number are shown in the bheading of this {etter.

Sincarely yourss

W. Day
Bistrict Director

Enclosure(s):
Formp 872-C
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Under the provisions »f Section 6041 of the Internal Revenues Code you are
raquired to issue Forms 1099 to recipients of prizess awardss and feesn far
conrtractual services »f $600 or aore during a rafender year.

In certain casesy you may be coaquired to withhold iscome tax at the rate
20X (backup withhwlding? on tha sbove payments. This tax applies when tha
organization fails to secure the recipisnt’'s taxpayer identification number
priasr to payment for contracteaal services. FPublication 916» Informatian
Returnss and Publication 334 Tax Guide for $mai{ Businessy can be obtainead
for reference. :




