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National Foundation on the Ar
and Humanitlies

cfo National Council on the Az
Voshington, D. C. 205006

Gentlemens

Ve have reviewed your enahling legislation and the
o mzterial accompanying your letter of June 2L, 1971, and
E‘\ cosclude that you are an organization described in scotion

- . .

170 of thie Conde.

You were ecveanted by Act of Cengress, 20 Us5:C. 953,
95h, and 956, and funds are apprOGLJated by Congress for
your use., The purpesc of your estabilshmant was the en-
couragement and support of nationsl progross and schelar-
ship in Tthe Arts and liumanitics, 20 U.5.Ca 95, Seccion
10{a), 20 U.S.C., 939 in part, states:

"Por the purpose of the incowme tax, giit
tax, and estate tax laws of the United
States, any money or obther property donated,
bequeathed, or deviscd Lo the Foundation

or ore of its endowments..esshall be deeamed
to have been donated, bequeathed, or deviscd
to or for the use of the United Stalcs."

Scction 501{c) (i) of the Code provides for the cxemption
. ‘  from Federal income tlax of corporations organized wander Act
! : ' of Congress, if such corporatJonq are instrumentalities of
the United Sintes and if, under such Act, as amended and
supplemented, such corpﬁratLonﬂ are excnpt from Foederal
~income Laxcs. '
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National Voundation on {the Arts
and Munanities

Section 170 of the Code provides for the deduction of
any charitable contribution payment of which is made within
the taxable year, and scction 170(c) (1) dcfines charitable
contributions, in part, as a contribution or gift to orvr
for the use of the United States bub only if such contri-
bution or gift is made for exclusively public purposecs,

Therefore, we conclude that you are not exempt from i
Federal income tax under the provisions of ‘section 501{c) 1) ¢
of the Code because yvour activities for the encouragoment
and sunport of national progress and scholarship in the Aris
and Humanitics are achivitics of the United States Govern-~
menti see Revenue Ruling 67-249, C. B. 1967-2, 179.

¥e further conclude that contribations to you or for
your use are deductible by donors in computing their taxable
inceme in the manier and to the extent provided in scckion
170 ¢ the Code when wuch contributions ares made for oy
ciuzively public purposes, bacausc you are described-in

wgection 870 {c) (1) of the Code.

You will be listed in subsequent issucs of Publication

78,
Sincerely yours,
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Chief, Rulings Scctilon
Exempt Organizations DBranch




