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This is inrreply to your letter dated August 9, 1983

Our records indicate that you were issued the following:

Exemption letter dated December, 1978

Section of Code 201(c¢)(3)

. Foundation Status (501 (c)(3) only)

Based on the above the tax exempt status of your organization still
remains in effect.

Sincerely yours,

Timortt Lambin

Chief, EP/EQ Review Staff




Address any reply to: Federal Building.and U. $, Court House, 316 North Robert Street, St. Paul, Minnesota

PDepariment of the Treasury

’

B, 4 v OISEFIGE Director
internal Revenue Serv:ﬁle

Date: o A tn reply refer to: 612_725"73)_#_;
December 19, 1977 | StP:E0:77-1660: Ly

b

The Milwaukee Community Sailing
Center, Inc.

610 North Jackson Street

Milwavkee, Wisconsin 53202

Dear Applicant:

Accounting Period Ending: March 31st
Form 990 Required: X3 Yes [ No
Advance Ruling Period Ends: March 31, 1978

Based on the information supplied, and assuming your operations
will be as stated in your application for recognition of exemption, we
have determined you are exempt from Federal income tax under section
501(c}(3) of the Internal Revenue Code.

Because you are a newly created organization, we are not now making

- a final determination of your foundation siatus under section 509(a) of
the Code. However, we have determined that you can reasonably be
expected to be a ubllcly supported organization of the type described
in. sectiom 509(&?

Accordingly, you will be treated as a publicly supported
organization, and not as a private foundation, during an advance ruling
- period. This advance rullng pariod beglns on the date of your inception
and ends on the date shown above.

Within 90 days after the end of your advance ruling period, you
must submit to us information needed to determine whether you have met
the requirements of the applicable support test during the advance
ruling period. If you establish that you have been a publicly supported
organization, you will be classified as a section 509{a) (1) or 509(a)(2)
organization so long as you continue to meet the requirements of the
applicable support test. If, however, you do not meet the public support
requirements during the advance ruling period, you will be classified
as a private foundation for future periods. Also, in the event you are
classified as a private foundation, you will be treated as a private
foundation from the date of your 1ncept10n for purposes of sections

507(d) and 4940.

Grantdrs and donors may rely on the determination that you are
not a private foundation until 90 days after the end of your advance
ruling period. In addition, if you submit the required infermation
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within the 90 days, grantors and donors may continue to rely on the
advance determination until the Service makes a final determination of
your foundation status. However, if notice that you will no longer be
treated as a section - 569(a}(2) organization is published in the
Internal Revenue Bulletin, grantors and donors may not rely on this
determination after the date of such publication. Also, a grantor or
donor may not rely on this determination if he was in panrt responsible

* -for, or was aware of, the act or failure to act that resulted in your
. ; loss. of. section 509(a)(2) . - status, or acquired knowledge that the

Internal Revenue Service had given notice Shat you would be removed
from classification as a section 509 (2 organization,

Donors may ‘deduct cortributions to you as provided in section 170
of the Code. Beguests, legacies,‘devises, transfers, or gifts to you or
for your use are dedictible for Federal estate and gift tax purposes
if they meet the applicablé provisions of sections 2055, 2106, and 2522

of the Code.

You are not liable for social security (FICA) taxes unleas you
file a waiver of exemption;certificate as provided in the Federal
Insurance Contributions Act. You are-not liable for the taxes imposed
under the Federal Unemployment-Tax Act (FUTA} .

Organizations that are not private foundations are not subject to
the excise taxes under Chapter 42 of the Code. However, you are not
automatically ekempt from other Federal excise taxes. If You have any
questions c¢onceraning these taxes, please let us know.

If your sources of support, or your purposes, character, or method
of operation is changed, you should let us know so we can consider the
effect of the change on your status. Also, you should inform us of all
changes in your name or address. )

If the yes box at the top of this letter is checked, you ars
required to file Form 990, Return of Organization Exempt From Income
Tax, only if your gross receipts each year are normally more thén.$10,000.
EPOODDXX The return is due by the 15th day of the fifth month after the
end of your annual accounting period. The law imposes a penalty of $10
a day, up to a maximum of $5,000, for failure to file the return on
time. :

You are not reguired to file Federal income tax returns unless you
are subject to the tax on unrelated business income under section 511
of the Code. If you are subject to this tax, you must file an income
tax return on Form 990-T. In this letter we are not determining whether
any of your present or proposed activities are unrelated trade or
business as defined in section 513 of the Code.

You need an employer identification number even if you have no
employees. If an employer identification number was not entered on
your application, a number will be assigned to you and you will be
advised of it. Please use that number on all returns you file and in
all correspondence with the Internal Revenue Service. ’

Sincerely yours,

Please see attached Caveat. District Director
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The Milwaukee Community Sailing Center, Inc,

Participation fees paid to your organization are not deductible as
charitable contributions under Section 170 of the Internal Revenue
Code. You should advise your participants to that effect.
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