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i, H. Bennett studioc Foundation Telephane Number: (202) 568~-4029
215 Broadway o
Wisconsin Dells, WI 53965 Retfer Reply to:

QUALE HARTMAN - o - PAGE

internal Revenue Servio. Department of .  Treasury

Washtigton, DG 20224

Person to Contact: R :
¥r. Jankowltz

E:EQ:R:12-6

Date: MAY - ] 1990

Employer Identification Number: 39-1525907
Key District: Chicago
Accounting Period Ending: Decemper 31
Poundation Status Classification: 509%(a)(2)
advance Ruling Peried Begins: January 25, 1989
Advance Ruling Pericd Ends: December 31, 1993

. Form 990 Reguired: Yes

Dear Applicant:

Rased on information supplied, and assuming your operations
will be as stated in your application for recognition of
evemption, we have determined you are exempt from federal income
tax under section 501(a) ef the Internal Revenue Code as an
organization described In section 501(c) {3}.

Because you are a newly created organization, we are not now
making a final determination of your foundation status under
section 509{a) of the Code, However, we have determined that you
can reasonably be expected to be a publicly gupported
organization described the in section(s) shown above.

Accordingly, yvou will be treated as a publicly supported
organization, and not as a private foundation, during an advance
ruling periecd. This advance ruling pericd begins and ends on the:
dates shown above.

Within 20 days after the end of your advance ruling period,
vou must submit to your key District Director information needed
Yo determine whether vou have met the regquirements of the
applicable support test during the advance ruling peried. If you
esstablish that you have been a publicly supported organization,
you will be classified as a section 589(a) (1) or 509{a)(2)
organization as long as you continue to meet the reguirements of
+he applicable support test. If you do not meet the public
support requirements during the advance ruling peried, you will
be classified as a private foundation for future pericds. Also,
if you ara classified as a private foundation, you will be
treated as a private foundation from the date of your inceptien
for purposes of sections 507 (d) and 4940,

Donors may deduct contrikbutions to you as provided in
section 170 of the Cede. Beguests, legacies, devises, transfers,
or gifts to you or for your use are deductible for federal estate
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H. H. Bannhett Studio Foundation, Inc.

‘and gift tax purposes if they meet the applicable provisions of

sections 2085, 2106, and 2522.

Donors (including private foundations) may rely on the
advance ruling that you are not a private foundation until 90
days after your advance ruling period ends. If you submit the
required information within the 80 days, donors may continue to
rely on the advance ruling until we make a final determination of
your foundation status. However, 1f notice that you will no
longer be treated as the type of organization shown above is
published in the Internal Revenue Bulletin, donors may not rely
on this advance ruling after the date of such publication. Also,
donors {other than private foundations) may neot rely on the
classification shown above if they were in part regponsible for,
or were aware of, the act that resulted in your loss of that
classification, or if they acguired knowledge that the Internal
Revenue Service had given notice that you would be removed from
that claasificatien. Private foundations may rely on the
classification as long as you were not directly or indirectly
controlled by them or by disgualifled persons with respect to
them. However, private foundations may not rely on the
clagsification shown above if they acquired Knowledge that the
Tnternal Revenue Service had given notice that you would be
removed from that classification.

If your sources of support, or your purpeses, c¢haracter, or
mathod of operation change, please let your key district know so
that office can consider the effect of the change on your exempt
aratue and foundation status. In the case of an amended document
or bylaws, please send a copy of the amended document or bylaws
to your key distriet. Also, you should inform your key District
Director of all changes in your name or address.

As of January 1, 1984, you are liable for taxes under the
Federal Tnsurance Contributions Act (sccilal security taxes) on
remuneration of $100 or more you pay to each of your employees
during a calendar year. You are not liable for the tax imposed
under the Federal Unemployment Tax Act (FUTA).

Organizaticns that are not private foundations are not
subject to the excise taxes under Chapter 42 of the Code. -
However, you are not automatically exempt from other federal
excise taxes. If ycu have any guestions about excise,
employment, or other federal taxes, please contact your Key
District Director. ‘

If vour organization conducts fund-raising events such as
benefit dinners, auctions, membership drives, etc., where
something of value is received in return for contribution=z, you
can help your donors avoid difficulties with their income tax



;

-

¢ B2/18/1938 11:25 6@8-355-3110 . BUALE HARTMAN - PAGE

3

H. H. Bennett Studic Foundation, Inc.

- returns by assisting them in determining the prcper tax treatment

of +heir contributionz. To do this you should, in advance of the
event, determine the fair market value of the benefit received
and state it in your fund-raising materialeg such as
aplicitationa, +tickets, and receipts in such a way that your
donors can determine how much is deductible and hew much is not.
To assist you in this, the Service has issued Publication 1391,
Deductibility of Payments Made to Organizations Conducting Fund-
Raising Events. You may obtain copies of Publication 1391 from
your key district office. '

Tn the heading of this letter we have indicated whether you
must f£ile Form 990, Return of Organization Exempt from Income
Tax. If Yes is indicated, you are required to file Form 990 only
if your gross receipts each year are normally moxe than $25,000.
If your gross receipts each year are not normally more than
425,000, we ask that you establish that you are nct required te
file Form 990 by completing Part I of that Form for your first
vear. Thereafter, you will not be required to file a return
until yvour gross receipts excesd the $25,000 minimum. For
guidance in determining if your gross receipts are "normally" not
more than the $25,000 limit, see the instructions for the Form
350. If a return is required, it must be filed by the 15th day
of the Fifth month after the end of your annual accounting
peried. A penalty of $10 a day is charged when a return is filad
late, unless there is reasonable cause for the delay. The
maximum penalty charged cannot exceed $5,000 or 5 percent of vyour
gross receipts for the year, whichever is less. This penalty may
zlso be charged if a return is not complete, so please be surce
your return is complete before you file it.

You are required to make your annual return available for
public inspection for three years after the return is due. Y¥You
are alse reguired to make available a copy of your exemption
application, and supporting documents, and this exemption letter.
Failure to make these documents available for public inspection
may subject you to a penalty of 310 per day for each day there is
a failure to comply (up to a maximum of $5,000 in the case of an
annual return). See Internal Revenue Service Notice 88-120,
1988-2 C.B. 454, for additional information.

You are not required to file federal income tax returns
unless you are subject to the tax on unrelated business income
under section 511 of the Code. If you are subject to this tax,
you must file an income.tax return on Form 930-T, Exempt
Organization Business Income Tax Return. In this letter we are
not determining whether any of your present or proposed
activities are unrelated trade or business as defined in section
513 of the Code. :
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H. H. Bennett Studlo Fcundatlcn, Inc.

You need an employer identification number even lf you have

no employeas. Please use that number on all returns you file and

in all correspondence with the Internal Revenue Servica.

We are_informing your Key District Director of this ruling.
Because this letter could help reseolve any questions about your
exempt status and foundation status, you should keep it in your
permanent records.

- Xf ycu have any questions about this rulzng, please contact
the person whose name and telephone number are shown in the
heading of this letter. For other matters, including questions
concerning reporting regquirements, please contact your key
District Director.

Sincerely,
s,

0 - -4 L

\fyﬁym; ‘ ﬁ__)dj@JfM*
. _ Jeanne S, Gessay
Oy _ _ Chief, Exenpt Organizations
S A -
L _ Rulings Branch 2

Enclosure

Form 872-C
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