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Person to Contact;
Robert kolbe or Nelson Odaoms

Trust for the Bicentennial Teiephone Number:
of the United States (202) 5663951
- Constitution Refer Reply to:
/0 Reasoner, Davis & Fox E:EQ:R:i-1
888 - 17th St., N.W. Date:
Suite 800 JUN 2 8 j9e0

Washington, BC 20006

Employer Identification Number: 52-1660917
key District: Baltimore
Accaunting Period Ending: December 31
Foundation Status Classification: 509(a)(1)7170(b) (1){A)(vi)
Advance Ruling Period Begins: December 22, 1989
Advance Ruling Period Ends: December 31, 1993
Form 990 Required: Yes ,

Dear Applicant:

Based on information supplied, and assuming youwr operations
will be as stated in your application for recognition of

exemption, we have determined you are exempt from federal income

tax under section 501(a) of the Intermal Revenue Code as an
organization described in section S01{c}(3).

Because you are a newly created organization, we are not now

‘making a final determination of your foundation status under

section 307(a) of the Code. However, we have determined that you
can reasonably be expected to be a publicly supported organiza—
tion described in the section(s) shown above.

Accordingly, you will be treated as a publicly supported
organization, and not as a private faundation, during an advance
ruling period. This advance ruling period begins and ends on the
dates shown above, _

Within 90 days after the end of your advance ruling period,
you must submit to youwr key District Director information needed
to determine whether you have met the requirements of the ‘

‘applicable support test during the advance ruling period. If you

establish that you have been a publicly supported organization,
yal will be classified as a section 509(a){l) or 509(a){(2)
organization as long as you continue to meet the requirements of
the applicable support test. If you do not meet the public
support requirements during the advance ruling period, you will
be classified as a private foundation for future periods. Also,
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if you are classified as a private foundation, you will be
treated as a private foundation from the date of your inception

-for purposes of sections 507{(d) and 4940.

Donor=s may deduct contributions to yvou as provided in
section 170 of the Code. Beguests, legacies, devises, transfers,
or gifts to you or for your use are deductible for federal estate
and gift tax purposes if they meet the applicable provisions of
sections 2053, 2104, and 2522.

Donors {including private foundations) may rely on the
advance ruling that you are not a private foundation until 90
days after your advance ruling period ends. I you submit the
required information within the 90 days, donors may continue to
rely on the advance ruling until we make a final determination of
your foundation status. However, if notice that you will no
longer be treated as the type of organization shown above is
published in the Intermal Reveruwe Bulletin, donors may not rely
on this advance ruling after the date of such publication.

Also, donors (other than private foundations) may not rely on the
classification shown above if they were in part responsible for,
or were aware of, the act that resulted in your loss of that
classification, or if they acquired knowledge that the Intemal

‘Revenue Service had given notice that you would be rewoved from

that classifitation. Private foundations may rely on the
classification as long as you were not directly or indirectly
controlled by them or by disqualified persons with respect to

them. However, private foundations may not rely on the clas-

sification shown above if they acquired knowledge that the
Internal Revenue Service had given notice that you would be
removed from that classification.

1f your sowrces of support, or your purposes, character, or
method of operation change, please let your key district know so
that office can consider the effect of the change on your exempt
status and foundation status. In the case of an amended document

or bylaws, please send a copy of the amended document or bylaws

to your key district. Also, you should inform your key District
Director of all changes in your name or address.

As of January 1, 1984, you are liable for taxes under the
Federal Insurance Contributions Act (social security tawes) on
remuneration of $100 or more you pay to each of your employees
during a calendar year. You are not liable for the tax imposed
under the Federal Unemployment Tax Act (FUTA).

Organizations that are not private foundations are not

subject to the excise taxes under Chapter 42 of the Code.

However, you are not automatically exempt from other federal
excise taxes. If you have any questions about excise, enploy-
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ment, or other federal taxes, please contact your key District
Director.

If your organization conducts fund-raising events such as
benefit dinners, auctions, membership drives, etc., where
something of value is received in retum for contributions, you
can help your donors avoid difficulties with their income tax
returns by assisting them in determining the proper tax treatment
of their contributions. To do this you should, in advance of the
event, determine the fair market value of the benefit received

and state it in yowr fund-raising materials such as solicita—

tions, tickets, and receipts in such a way that your donors can
determine how much is deductible and how much is not. To assist
you in this, the Service has issued Fublication 1391, Deduc-
tibility of FPayments Made to Organizations Conducting Fund
Raiging Events. You may obtain copies of Publication-1391 from
your key district office. :

In the heading of this letter we have indicated whether you
must file Form 990, Retuwrn of Organization Exempt from Income

" Tax. If Yes is indicated, you are required to file Form 990 only

1f your gross receipts gach year are normally more than $235,000.
If your gross receipts each year are not normally more than
$23,000, we ask that you establish that you are not required to
file Form 99Q by completing Fart I of that Form for your first
year. Thereafter, you will not be required to file a retumn
uwntil your gross receipts exceed the $25,000 minimum. For
guidance in determining if your gross receipts are "normally” not
more than the €25,000 limit, see the instructions for the Form
X, If a retumn is required, it must be filed by the 15th day

- of the fifth month after the end of your annual accounting

period. A penalty of $10 a day is charged when a return is filed
late, unless there is reasonable cause for the delay. The
maximum penalty charged cannot exceed $5,000 or 5 percent of your
gross receipts for the year, whichever is less. This penalty may
also be charged if a retum is not complete, so please be sure
your retuwn is complete before you file it.

public inspection for three years after the return is due. You
are also required to make available a copy of your exemption

 application, and supporting documents, and this exemption letter.

Failure to make these documents available for public inspection
may subject you to a penalty of $10 per day for each day there is
a failwe to comply (up to a manimum of $5,000 in the case of an

- annual returmn). See Intermal Revenue Service Notice 88120,

1988-2 C.R. 454, for additional information.

You are not required to file federal income tax retwns
unless you are subject to the tax on unrelated busirness income
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under section 511 of the Code. If you are subject to this tas,
you must file an income tax retwrn on Form 990-T, Exempt
Organization Business Income Tax Retwn. In this letter we are
not determining whether any of your present or proposed ac—
tivities are uirelated trade or business as defined in section

215 of the Code.

You need an employer identification number even if you tave
no employees. Flesse use that number on all retwns you file and
in all correspondence with the Intermal Revenue Service.

We are informing your key District Director of this ruling.
EBecause this letter could help resolve any questions about your
exemnpt status and foundation status, you should keep it in your

permanent records, '

If you have any questions about this ruling, please contact

the person whose name and telephome number are shown in the
heading of this letter. For other matters, including gquestions

concerming reporting requirements, please contact your key

District Director.

Sincerely yours,

lguad) Pl

Conrad Rosenberg :
Chief, Exempt Organizations
Rulings Branch 1 '

Enclosure: Form 872-C
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Index No.: 0i70.04-00
Washington. DC 20224

Person to Contact:

Mr. Mark W. Cannon Robert D. Patchell
Commission on the Bicentennial  'c'ePhone Number:
of the United States (202) 566-3626
Constitution Refer Reply to:
734 Jackson Place, NW CC:IND:I:3:2 - 5J1449
Washington, DC 20500 i; JAN 1386

DO 52 TY 86
Commission = Commission on the Bicentennial of the United States

Constitution

Dear Mr., Cannon:

This 1s in response to your request for a ruling that
contributicons made to the Commission will be deductible as
charitable contributlions under section 170 of the Internal
Revenue Code.

The Commission was established by the United States

- Congress iIn an Act of Sept. 19, 1983, Pub. L. 98-101,

97 Stat. 721. Its purpose is to promote and coordinate,
nationally, activitles to commemorate the bicentennlal of the
Constitution. The membership of the Commission 1s composed
of the Chief Justice of the United States, or his designee;
the Preslident pro tempore of the Senate, or his designee; and
the Speaker of the House of Representatives, or his designee
and twenty other persons appointed by the President of the’
United States.

The Commlssion is authorized, by statute, to accept, use,

- 80licit, and dispose of donatlions of money, property, or personal

services. The Report of the Senate Judiciary committee, S.

~Rep. No. 98-68, 98th Cong., 1lst Sess. 39 (1983) (the Report),

states:

Donations to the American Revolution Bicentennial
Administration were accorded tax deductible status.
This committee Intends to allow the continuation

of this tax encouragement policy. The tax deductible
status will encourage contributions to further the
work of the Commission and to help it to achieve

its objectives.

-




Mr. Mark W. Cannon

The subject statute authorizes $300,000 to be appro-
priated to carry out the purposes of the Commission for

" fiscal year 1984 and other sums as necessary in subsequent

years through fiscal year 1989 (the Commission termination
year), The Report states that "leaving the amount of appro-
priations unspecifled for the years after 1983 is intended to
provide the Appropriations Committee the discretlion to adjust
the $300,000 amount downward based on the success of the
Commission's fund raising efforts."

Section 170 of the Code provides, subject to certaln
~limitations, a deduction for contributions and gifts to or
for the use of organizations described in section 170(c),
payment of which 1s made within the taxable year.

Section 170{c){(1l) of the Code defines a charltable
contribution as a contribution or gift to or for the use of
a state, a possession of the United States, any political sub-
‘division of a state, or possession, the United States, or the
District of Columbia, but only i1f the contributlion or gift 1is
made for excluslvely publle purposes.

Based on the information submitted and the authorities
cited, we conclude that contributions to the Commission will
‘be charitable contributions within the meaning of section 170(c¢)(1)
of the Code. Such gifts will be deductible as charitable con-
tributions in the manner and to the extent provided by
section 170 of the Code and the Income Tax Regulations there-

under,

No opinion 1s expressed as to the federal income tax’
consequences of the transaction described above under any
other provision of the Code.




Mr. Mark W. Cannon

This ruling is directed only to the taxpayer on whose
behalf 1t was regquested, Section 6110(J)(3) of the Code
provides that i1t may not be used or cited as precedent.

- Sincerely yours,
Chief, Individual Income .

Tax Branch

Enclosure
Copy for section 6110 purposes




