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Dear Applicant:

Based on information supplied, and assuming your operations
will be as stated in your application for recognition of
exemption, we have determined you are exempt from federal income
tax under section 501(c)(3) of the Internal Revenue Code.

Because you are a newly created organization, we are not now
making a final determination of your foundation status under
section 509(a). However, we have determined that you can
reasonably be expected to be a publicly supported organization
describediin the sections of the Code shown above.

Accordingly, you will be treated as a publicly supported
organization, and not as a private foundation, during the advance
ruling period. This advance ruling period begins on the date you
were organized and ends on the date shown above.

Before the end of your advance ruling period, you will be
asked to furnish your key District Director information needed to
determine whether you have met the requirements of the applicable
support test during the advance ruling period. If you establish
that you have been a publicly supported organization, you will be
classified as a section 509(a) (1) or 509(a)(2) organization as
long as you continue to meet the requirements of the applicable
support test. If you do not meet the public support requirements
during the advance ruling period, you will be classified as a
private foundation for future periods. Also, if you are
classified as a private foundation, you will be treated as a
private foundation from the effective date of your exemption' for
purposes of section 4940, which imposes an excise tax on your net
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investment'income, and section 507(d), which defines, in the

event of termination of. status, .the aggregate tax benefit derived -

from tax exemption as a section 501(c) (3) organization.

Grantors and donors may rely on the advance ruling that you
are not a private foundation until 90 days after your advance
ruling period ends. 1If you submit the required information
within the 90 days, grantors and donors may continue to rely on
the advance ruling until we make a final determination of your
foundation status. However, if notice that you will no longer be
treated as the type of organization shown above is published in
the Internal Revenue Bulletin, grantors and donors may not rely
on this advance ruling after the date of such publication. Also,
a grantor or donor may not rely on this determination if he or
she was in part responsible for, or was aware of, the act or
failure to act that resulted in your loss of the foundation
classification shown above, or if he or she acquired knowledge
that we had given notice that you would be removed from °
classification as the type of organization shown above.

If your sources of support, or your purposes, character, or
methods of operation change, please let your key district know so
that office can consider the effect of the change on your exempt
status and foundation status. Also, you should inform your key
District Director of all changes in your name or address.

- Unless specifically excepted, beginning January 1, 1984, you
must pay taxes under the Federal Insurance Contributions Act
(social security taxes) for each employee who is paid $100 or
more in a calendar year. You are not required to pay tax under
the Federal Unemployment Tax Act (FUTA).

Since you are not a private foundation, you are not subject
to the excise taxes under Chapter 42 of the Code. However, you
are not automatically exempt from other federal excise taxes. If.
you have questions about excise, employment, or other federal
taxes, contact your key District Director.

Donors may deduct contributions to you as provided in Code
section 170. Bequests, legacies, devises, transfers, or gifts to
you or for your use are deductible for federal estate and gift
tax purposes if they meet the applicable provisions of sections
2055, 2106, and 2522. :

You are required to file Form 990, Return of Organization
Exempt from Income Tax, only if your gross receipts each year are
normally more than $25,000. If your gross receipts each year are
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not normally more than $25,000 we ask that you establish that yocu
are not required to file Form 990 by completing Part I of that
Form for your first tax year.  Thereafter, you will not be
required to file a return until your gross receipts normally
exceed the $25,000 minimum. For guidance in determining if your
gross receipts are "normally" not more than the $25,000 limit,
see the instructions for the Form 990. If a return is required,
it must be filed by the 15th day of the fifth month after the end

of your annual accounting period. There .is a penalty of.$10 a- . .. ..

day, up to a maximum of $5,000, when a return is filed late
unless you establish, as required by section 6652(d) (1), that the
fajilure to file timely was due to reasonable cause.

You are not required to file federal income tax returns
unless you are subject to the tax on unrelated business income
under Code section 511. If you are subject to this tax, you must
file an income tax return on Form 990-T, Exempt Organization
Business Income Tax Return. In this letter we are not
determining whether any of your present or proposed activities
are unrelated trade or business as defined in section 513.

Please show your employer identification number on all.. -
returns you file and in all correspondence with the Internal
Revenue Service.

We are informing your key District Director of this ruling.
Because this letter could help resclve any questions about your
exempt status and foundation status, you should keep it in your
permanent records.

If you have any questions about this ruling, please contact
the person whose name and telephone number are shown in the
heading of this letter. For cther matters, including questions
concerning reporting reguirements, please contact your key
District Director.

Sincerely yours,

Milton Cerny

Chief, Exempt Organizations
Rulings Branch

~ Attachment: Form B872-C N




